28.9.06

MAUTHAUSEN

Viena ha estat aquest any la ciutat escollida per a passar uns dies de vacances, des del dia 6 de setembre, l'endemà de la festa major de l'Escala, fins l'onze. Apart de visitar Viena i Bratislava, vàrem tenir interès especial per anar a Mauthausen, que es troba a uns 170 km. de Viena. Hi vàrem anar per autopista i tornàrem tot vorejant el Danubi, visitant llocs tan interessants com les ciutats medievals de Mesk i Krems.

Monument dedicat als republicans espanyols

Mauthausen fou el camp base del que en depenien un total de 49 camps de concentració concentrats a Aústria, entre els quals el malauradament famós de Gusen. La primera gran sensació fou la visita a l'enorme forat que excavaren els presoners per treure la pedra que va servir per a la construcció del camp de l'horror. Des d'aquí i a través de l'anomenada "escala de la mort" (168 esglaons) s'accedeix a l'esplanada que condueix a l'entrada del camp.
Entre el 8 d'agost de 1938 i el 5 de maig de 1945, dia de la lliberació, es calcula que hi estigueren recluïdes prop de 200.000 persones. En moriren més de la meitat.
Els reclusos eren identificats amb un triangle de color cosit a la part esquerre del vestit: vermell pels polítics, verd pels que tenien antecedents criminals, negre pels "associals", etc. Dins del triangle hi anava inscrita una lletra negra que significava la nacionalitat del pres, amb l'excepció dels jueus, que hi portaven inscrita l'estrella de David de color groc.
Les sales de gas, els forns crematoris, els barracons de fusta, els cementiris i, per sobre de tot, els plafons i imatges que es succeiexen al llarg del recorregut, són els records que ens queden d'una visita de la que en vàrem sortir amb el cor encongit i preguntant-nos "com és possible que encara hi hagi persones que neguin, entrat ja el segle XXI, l'evidència?".


Plànol del Camp de Concentració de Mauthausen

ALGUNES LECTURES RECOMANADES
"Els catalans als camps nazis", de Montserrat Roig
"Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen", de Benito Bermejo
"El sol se extinguió en Mauthausen.Españoles en el infierno nazi", de Francisco Beliste
"Mauthausen. Crònica Gràfica d'un Camp de Concentració", del Museu d'Història de Catalunya